Thursday, November 02, 2006

GOTH IN GOTHESS?


Trocha té změny a kultúry nikdy nezaškodí - dle moudra, které mezi lidem koluje už po delší čas. I my jsme se rozhodli dopřát si pěkně v teplíčku, u svého PC, instatního "živého vystoupení", respektive sestřih gothic-rockového festivalu Kunigunda Lunaria, 2006, z Polska.

Jenže takovýto kulturní fenomén je třeba chápat zejména "filosoficky". Problematickou se nejdříve ukázala výslovnost prvního slova názvu, které samozřejmě nikomu nešlo pořádně vyslovit. Není těžké uhádnout, do jaké zkomoleniny tyto záhadné lingvistické obtíže shodně vyústily:-). Náš milovaný Bukowski by na nás poprávu byl hrdý...

Takže Kunigunda Lunaria, to zní jako temné feminní archetypy z knihy K. Granta, zejména v Hekatině fontáně...
Proč vlastně gothic-rockový festival, s takovýmto dvojnásob feminním názvem? Nezní to spíše wiccansky? - ontologické otázky létaly vzduchem.
A když už jsme u toho, jak se vlastně jmenuje nějaký festival nebo setkání, které pořádají wiccani? Zná někdo?
Nikdo nevěděl. Zasedli jsme k počítači a... jeden našli.
Jmenuje se BOSS...
(...)

6 comments:

Anonymous said...

BOSS
- to je česká věc a význam je taky trochu jiný.

Anonymous said...

No rozdíl je v tom, že v české republice jsou jen 2 wiccani, festival který je tak lehce wiccanský se jmenuje BMWC a BOSS není vůbec wiccanská záležitost.

Catalessia said...

Hm, tu novopohanskou orientaci tomu přiřknout lze, nebo ne? Hovorově mezi mými přáteli zdomácnělo říkat wiccani místo pohani, kvůli nabaleným konotacím a hlavně jsme tak začali nálepkovat léta před tím, než se tu vůbec o něčem takovém začalo mluvit.

Ale i v případě, že u BOSSu ani podobnost s přírodní magií není, i tak se srovnávací paradox života nemíjí účinkem jinou cestou, čili Kunigunda Lunaria vs. zkratky... na chtípek sice trošku nedomrlé, spíše taková perlička.

Anonymous said...

Takhle BOSS je asi magicko - pohanský v přeneseném slova významu. Wiccanský ne, já dost rozlišuju wiccanský protože to je dost ortodoxní trdice vycházející z tradičního zasvěcení a co mi je známo tak tu mají v ČR jen 2 lidi. Takže já to dost dělím, BOSS je takový eklektická všehochuť, BMWC je více pohanské, spíše ani ne, víceméně je to spíše 5 dní intesivní duchovní práce ať už je to magie, šamanismus, wicca nebo pohanství, moderní psychologie atp.

Anonymous said...

BOSS - Brněnský Okultní Shisho Sraz ...myslim,že tam o wicce není ani slovo :-)

Catalessia said...

To je vážně pěkné, jak to zde uvádíte na pravou míru, což mi ulehčuje práci na nějaké případné poznámce k textu. Ale jak jsem včera Codymu vysvětlovala, jedná se o zhuštěný přepis obyčejné reálné debaty, která skutečně proběhla... Takové debaty bývají s chybami, což je na nich kouzelné... tak proč je přitesávat...
:-)