Wednesday, November 29, 2006

JO,jo... jogšogot!


Povídá jeden mág druhému:
"Mám nápad, co takhle evokovat Prastaré Zapomenuté?"

"Co že to?"

"Co? Co jsme to chtěli? Nějak jsem zapomněl..."



A SPECIÁLNÍ BONUS PRO MILOVNÍKY VAMPÝRŮ

Je to poměrně velké a strašně to kouše. Co je to?

Svetr z umělých vláken.

Wednesday, November 15, 2006

POEZIE TÝRANÉ OCELI

POEZIE TÝRANÉ OCELI
aneb další popmagický rituál ,
od snajperky, co poslouchá Industriál
HUDBA: hraje Argylee
-------------------------------------------------------

1.Žádné slzy pro Robina Williamse!
2.Žádné osvobození pro Buddhu!
3.Žádný růst pro Timothyho Learyho!
4.Žádné Nebe pro Konstantina!
5.Žádné omluvy pro Peking!
6.Rande naslepo s Mallory Knoxovou!

---------------------------------------------------------

Odrapujeme-li si úvod, pod ním hned následuje postmoderní báseň, vzniklá z názvů jednotlivých po sobě následujících skladeb alba "Žádná myšlenka pro lidi", interpret Argylee, z roku 2001, které se stalo základem následujícícího popmagického rituálu, jakožto modelové dekonstrukce za použití industriální hudby.

Ano, jsem už dlouhé roky fanouškem industriálního ambientu a hlukových projektů, vyskytujících se pod nálepkou dark ambient/noise/industrial, které jsou velmi často neznalou veřejností dezinterpretovány jako 40 minut sbíječky nebo mlácení pětikilovým kladivem do ocelového plátu. Což pochopitelně není pravda(většinou), ale hlavně tento zjednodušující přístup ani neumožňuje odhalit správnou motivaci, proč se tato hudba poslouchá.

Navázala bych, atypicky, na slova Vlasty Marka, abych aspoň trochu přiblížila požitek, který poslech ambientu a industriálu přináší. Pan Marek v jednom svém článku hovořil o vibracích, které vydávají zvučící (tibetské) mísy, jako o takových typech zvuků, jež lidské tělo potřebuje a běžně postrádá. Většina žánrů industriální hudby je přímo založena na vibracích, ovšem narozdíl od zvučících mís jsou to škály mnohem širší palety zvuku, studiově modulovaného a doplněného o hutnější basové tóny takového rozsahu, že by je byla schopna vyprodukovat snad jenom mísa o velikosti Etny.

Přesto se lze v klidnějších a minimalistických skladbách setkat i s harmonií, alikvótami apod.. Ovšem aby to všechno nebylo příliš pěkňoučké a učesané, popíkově jednostranné, i ty nejjemnější skladby místy upadají alespoň do lokální disharmonie, temnoty, chaosu a právě díky této polaritě, přibližování se a vzdalování motivu, je tato hudba tolik jímavá.

V případě Argylee se z mé strany nejedná o samoúčelnou reklamu, která má přimět čtenáře k nakupování cédéček, ale o profesionálně vytvořený projekt, jenž byl svým tvůrcem předán k volnému šíření a poslechu na internetu, tudíž patří ke snáze dostupným.

Ti z Vás, kteří stejně jaké já proseděli v pravěku elektronické hudby celé hodiny u svého PC nad programem Fruity-loops, budou mile překvapeni, jak je možné s tímto starým nástrojem pracovat naprosto nově, vložit typické elementy ambientu, dark ambientu, noise a pak to celé zasadit zpět do výukových smyček a získat touto cestou nadčasově hypnotický sound, srovnatelný se špičkami žánru jako Lustmord, Inade, Kammarheit, Rapoon a Zoviet France.

Vzhůru na cestu k rituálu! Nejprve nás čeká malý...

Popkulturní test.

Uveďte odpověď, která Vám z daných možností připadá jako nejsprávnější:

1. Robin Williams je:

a)Britský populární zpěvák, zakládající si na svém imidži.

b) Herec, scénárista a režisér dojáků, proslavený svou interpretací tragikomických postav.

c)Biolog, genetik a memetik, výzkumník v oblasti biologického základu chování savců.

2.Slovy "Buddhovo osvobození" je myšleno:

a)To se jen tak říká.

b)Oproštění se od pozemského utrpení.

c)Opoziční postoj vůči hinduismu.

3. Růstem se ve vztahu k Timothymu Learymu zmiňuje:

a)Rostoucí popularita psychoaktivních látek.

b)Postupující rakovina prostaty, která zapříčinila Learyho smrt.

c)Kosmická hra, evoluční postup mysli, od vědomí nemluvněte až k vesmírnému vědomí.

4. Konstantin a jeho zatracení jsou původem:

a)Zachráněný sebevrah, komixová postava, žijící s perspektivou věčného zatracení.

b)Byzantský císař, šířící křesťanství mečem a násilím.

c)Do Nebe se nikdo s tak dlouhým jménem nedostane, proto se taky Cyril přejmenoval.

5.Věta žádné omluvy pro/za Peking nejspíše naráží na:

a)Krvavý masakr na Náměstí nebeského klidu, v červnu r. 1989.

b)Příliš ostrá jídla, která jsou v Pekingu připravována.

c)Centrum čínské komunistické strany v Pekingu.

6. Mallory Knoxová je:

a) Hlavní ženská postava z filmu "Pulp fiction" Q. Tarantina.

b)Hezčí a nervóznější plovička z filmu O. Stonea "Takoví normální zabijáci".

c)Postava z knihy "Rozum a cit" Jane Austenové.

POSTUP RITUÁLU/MEDITACE

1) Pokud nejste běžně posluchači industriální hudby, rozdělte si poslech hodinu a čtvrt hrajícího alba Argylee, No Thought For People, na 6 večerů. Sedmý si odpočiňte. Návod je v podstatě použitelný pro každý typ industriálního ambientu.

2)Tvrdí industrialisté mohou poslouchat celé album v zátahu.

3)Pro poslech připravíme vhodnou atmosféru, místnost provoníme tyčinkami či jinými kuřidly a sami se uvedeme do klidového stavu mysli. Nejlepší je rituál podstupovat v momentě, kdy se cítíme být nějakým způsobem vytrženi z běžného plynutí našich denních rytmů: ležíme doma s chřipkou, máme dovolenou, třetího dne prodlouženého víkendu apod.

4)Posloucháme na kvalitní aparatuře nebo ve sluchátkách. Ponáříme svou mysl do vibrací a odkládáme běžné intelektuální pochopení světa. Pro ilustraci, intektuální posuzování, spájející pochopení vnitřní a vnější reality, má své centrum v čelních mozkových lalocích. Kdežto vnitřkem a podélně každé hemisféry se táhne svazek, v němž pravděpodobně sídlí chápání živelné, automatické a pudové skutečnosti - a účelem této magické činnosti je onen tok posilovat.

5)Provádíme poslech na principech neurolingvistického programování - jenomže bez těch slov. Vibrace nám pomáhají dostat se do živého jádra naší mysli a odpoutat se od manipulativních programů, stereotypních výkladů skutečnosti či jejich pozůstatků programů, které jsou bohužel součástí oné korní činnosti frontálních laloků.

6)Velice často se projevuje pocit výmazu myšlenek a neschopnosti koncentrace, zvláště při velmi hlasité hudbě. Máte-li pocit, že potřebujete mít situaci lépe pod kontrolou, trochu si hudbu zmírněne, ovšem ne tolik, abyste potlačili efekt.

7)Vymazání myšlenek samotné je však naším cílem. V momentech, kdy ztrácíme pocit časové posloupnosti, kdy se cítíme být jakoby sevřeni a obklopeni hudbou, dochází k aktivaci oné prastruktury, která má schopnost nahlížet na věci "jinak", avšak bytostně "jinak", nikoliv samoúčelně. Slovy Sparea, nacházíme se v Pozici smrti.

8)V případě alba "No Thought For People" od Agryleeho dekonstruujeme např. mainstreemového západního člověka, který má tendenci ronit slzy nad procítěným výkonem Robina Williamse, touží společně s Buddhou po osvobození, věří v duchovní pokrok ve smyslu Learyho a rovněž je naučen klidně akceptovat Peklo pro Konstantina a stovky zmasakrovaných na Náměstí nebeského klidu. Musí se vystavovat této manipulaci, protože jinak by v předivu sociálně sdílené reality nepřežil, zbláznil by se.

Ale zrovna tak touží být vědoucí, nenechat sebou mávat a umět sejmout tuto masku, uzná-li to za vhodné, případně touží-li ze sebe dostat bystostné umělecké dílo, vlastní magii. Dnes dekonstruujeme onoho západního konzumenta, zítra potkáš svou vlastní Mallory Knoxovou, nebo jiný živočišný archetyp, který se pudově postavil destinaci a omezení - a to tě postaví zpátky na nohy.

Slovo hříchu je omezení. (Aleister Crowley)

People can, you know, find ways to make this changes easily and comfortably.

Saturday, November 11, 2006

PROČ SE MAGIE PODOBÁ SEXU

Proč se magie podobá sexu?
Protože u obou je značný rozdíl mezi tím
to dělat a číst si o tom.

A jak to vypadá, když je tento rozdíl přehlížen, alespoň v případě toho sexu, ukazuje níže uvedený obrázek, převzatý opět od Koutuka:

Kdybych chtěla nakreslit totéž o té magii a magicích, odhaduji, že skutečnost by nejspíš byla mnohem fádnější, omezena na psací stůl, hromadu knih a fantazírující individuum zpoza monitoru,...
...o sexu i o magii:-).

Wednesday, November 08, 2006

DEKADENTNÍ

Minulý měsíc jsem oslavila malé výročí dne, kdy jsem si před čtyřmi lety zopakovala, "na reparát", osudovou zkoušku mága/mágyně.
Konečně jsem si našla čas, prošla své vlastní zápisy a vykradla odtud sama sebe, abych z toho uplácala následující vtip:

Jde gurmán do nebeskýho báru a barman v kolárku mu tam povídá:

"Vítejte. Dnes se podává tělo Páně!"

"Tak fajn. Tak pro mě prosím středně propečený, tatarku a s malýma cibulkama!"

Friday, November 03, 2006

LÉČBA HYPNÓZOU

Níže uvedená anekdota je převzatá a převyprávěná z původní anglické verze od Koutuka:

Žena povídá svému manželovi: "Vzpomínáš na ty strašné migrény, kterými jsem trpěla posledních pár let? Tak jsou definitivně pryč!"
Manžel se diví: "Vážně? Už žádné bolesti hlavy? Jak je to možné?"
"Jak je to možné?" Zopakuje manželka. "Margie mi poradila zajít k hypnotizérovi. A ten mi řekl, abych se postavila před zrcadlo, upřela pohled do svých vlastních očí a párkrát si zopakovala: ´Nemám žádné migrény! Nemám žádné migrény! Nemám žádné migrény!´ A ono to funguje! Migrény jsou pryč!"
"Wow, to je úžasné!" Na to manžel.
Žena pokračuje: "Víš, jak posledních pár let říkáš, že máš koule jako v jednom ohni? Co kdybys zašel za hypnotizérem a nechal si taky něco poradit?"
Muž slíbí, že to zkusí.
Následující den manžel přijde domů, shodí ze sebe oblečení, popadne ženu do náruče a odnese ji do ložnice: "Nikam odsud nechoď! Za chvíli jsem zpátky!"
Odejde do koupelny, po pár minutách se vrátí a svou ženu vášnivě pomiluje.
"Wow, to bylo báječné!" Pochvaluje si žena.
"Nikam nechoď, za chvíli jsem zpátky!" A opět zmizí v koupelně a když se vrátí, pomiluje svou ženu dvojnásob vášnivěji, než předtím, až se jí z toho motá hlava. Opět jí požádá, aby chvíli počkala a zmizí v koupelně.
Tentokrát jej žena potichoučku následuje a vidí, jak muž stojí před zrcadlem a opakuje:

"Není to moje žena! Není to moje žena! Není to moje žena!"

Thursday, November 02, 2006

JOB FOR A CHILDREN OV THE CH.A.O.S.

J.o.b.f.i.n.d.i.n.g.

je pozoruhodná disciplína moderního věku, stojící na pomezí vědy a umění.
Kromě psychologizující aury se sestává:
- z otrockého hledání v tabulkách a
- z odmotávání jemného přediva divinace, spekulace a úsudků.
Dohromady nám vznikne zarámcované nic, jako když plete svetr.

Vzhledem k tomu, že jsem se předcházejících 14 dní ocitla v kůži poradkyně, otipovala jsem podle vhodných charakterových vlastností nejvhodnější zaměstnání pro chaos-mágy:

Nejvhodnější povolání pro chaos-mága No. 1:

programátor; systémový analytik, programátor databází, KZAM 213223, 213224.

Speciální doložka: nejvhodnější zaměstnání pro diskordiána

...............................................................................= p.r.á.v.n.í.k., KZAM 24219

GOTH IN GOTHESS?


Trocha té změny a kultúry nikdy nezaškodí - dle moudra, které mezi lidem koluje už po delší čas. I my jsme se rozhodli dopřát si pěkně v teplíčku, u svého PC, instatního "živého vystoupení", respektive sestřih gothic-rockového festivalu Kunigunda Lunaria, 2006, z Polska.

Jenže takovýto kulturní fenomén je třeba chápat zejména "filosoficky". Problematickou se nejdříve ukázala výslovnost prvního slova názvu, které samozřejmě nikomu nešlo pořádně vyslovit. Není těžké uhádnout, do jaké zkomoleniny tyto záhadné lingvistické obtíže shodně vyústily:-). Náš milovaný Bukowski by na nás poprávu byl hrdý...

Takže Kunigunda Lunaria, to zní jako temné feminní archetypy z knihy K. Granta, zejména v Hekatině fontáně...
Proč vlastně gothic-rockový festival, s takovýmto dvojnásob feminním názvem? Nezní to spíše wiccansky? - ontologické otázky létaly vzduchem.
A když už jsme u toho, jak se vlastně jmenuje nějaký festival nebo setkání, které pořádají wiccani? Zná někdo?
Nikdo nevěděl. Zasedli jsme k počítači a... jeden našli.
Jmenuje se BOSS...
(...)